Си обећао безбедне и спектакуларне Олимпијске игре у Пекингу

ПЕКИНГ: Зимске олимпијске игре у Пекингу, које се сутра званично отварају, биће добро организоване, безбедне и спектакуларне, изјавио је данас кинески председник Си Ђинпинг.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Ng Han Guan, File)

Он је у краткој видео поруци, у обраћању учесницима седнице Међународног олимпијског комитета (МОК) у Пекингу, рекао да је Кина имала активну улогу у том олимпијском покрету од организовања летњих Олимпијских игара 2008. године, преноси агенција Ројтерс.

Председник Си је додао и да је за ове зимске игре, као што је обећано, Кина анимирала око 300 милиона Кинеза да се укључе у зимске спортове.

Од олимпијског слогана “Један свет - један сан“ из 2008. године до слогана “Заједно за заједничку будућност“ за 2022. годину, Кина је активно учествовала у олимпијском покрету и доследно се залагала за олимпијски дух, изјавио је Си.

Он је изјавио да ће се Зимске олимпијске игре отворити сутра увече и да “свет окреће очи ка Кини“.

Кина ја спремна. Даћемо све од себе да свету пружимо добро организоване, безбедне и спектакуларне Игре, поручио је кинески председник.

Кинеска престоница ће тако постати први град у свету који ће бити домаћин и летњег и зимског издања Олимпијских игара, иако су припреме, како наводи Ројтерс, погођене дипломатским бојкотом и пандемијом корона вируса.

Наиме, Сједињене Државе, Британија и неке друге савезничке земље организовале су дипломатски бојкот Игара због наводног кршења људских права у Кини.

Групе за људска права су у више наврата критиковале МОК што је за домаћина Игара изабрао Кину, док је председник МОК-а Томас Бах бранио избор организације за Олимпијске игре 2022. године, наводећи да МОК није политичко тело нити је његов мандат да утиче на законе у сувереним државама.

Он је данас изјавио да је током две године уочи одржавања Игара у Пекингу видео да се на “хоризонту помаљају тамни облаци растуће политизације спорта“, као и да се се “у умовима неких људи“ поново буде “духови бојкота из прошлости“.

Такође је указао на велике комерцијалне могућности које су створиле ове Игре, које ће, према његовом мишљењу, трансформисати глобалну индустрију зимских спортова.

Данас можемо рећи да је Кина земља зимских спортова. Због тога ће Пекинг 2022. бити почетак нове ере за глобалне зимске спортове, изјавио је Бах.

Он је проценио да ће кинеска индустрија зимских спортова вредети око 150 милијарди долара до 2025. године, од чега ће, како наводи, имати користи индустрија зимских спортова широм света.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести