Санкцијама Русији немачка економија губи милијарде

МОСКВА: Због санкција које су Сједињене Америчке Државе наметнуле Русији, а Европска унија их је подржала, немачке компаније су изгубиле више милијарди евра, изјавио је данас председник Управног одбора Немачко-руске привредне коморе Матијас Шеп.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Комора је спровела истраживање у 141 немачкој компанији са пословањем у Русији и према њиховим подацима од 2014. године, када су уведене санкције, изгубиле су 1,1 милијарду евра.

Када тај податак пренесемо на пословање свих немачких компанија у Русији, а има их више од 4.500, можемо закључити да смо због санкција изгубили неколико милијарди евра, рекао је Шеп на конференцији за медије, преноси Спутњик.

Председник Немачко-руске привредне коморе Рајнер Зеле казао је да су америчке санкције Русији усмерене ка многим немачким компанијама и оценио да је њихов циљ стицање превласти на том тржишту.

Он је позвао Европску унију да укине санкције и да европским компанијама омогући нормално пословање у Русији.

После 1991. године бројне немачке компаније су развиле послове у Русији, а према подацима Бундесбанке оне су прошле године оствариле директне инвестиције у износу од 3,2 милијарде евра.

Трамп оштро критиковао Немачку

ВАШИНГТОН: Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је данас да Немачка избегава повећање расхода за одбрану, а наставља да плаћа милијарде долара Русији која је, према његовим речима, "потенцијални противник“ НАТО.

"Немачка плаћа Русији милијарде долара за енергетске ресурсе. Они плаћају Русији милијарде, ми треба да их штитимо, а Немачка избегава плаћање“, рекао је Трамп у интервјуу телевизијском каналу "Фокс Бизнис“, пренео је Спутњик.

Трамп је нагласио да "не назива Русију противником, већ потенцијалним противником“.

„Немачка даје новац потенцијалном противнику од кога ми морамо да је штитимо“, рекао је Трамп.

Трамп је више пута критиковао чланице НАТО које за одбрану не издвајају договорених два одсто бруто домаћег производа. Посебно је истицао Немачку, тврдећи да њени расходи за одбрану чине само један одсто БДП.

 

 

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести