САД: Русија остаје стални члан Савета безбедности

ВАШИНГТОН: Вашингтон у овом тренутку не очекује да ће Русија изгубити статус сталног члана Савета безбедности Уједињених нација, али ће наставити напоре да изолује Москву, изјавила је америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд у интервјуу за ПБС.
Sednica SB UN Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Веома сам свесна и саосећам са ставом украјинског председника да је Савет безбедности, по његовом мишљењу, споро реаговао, али ми предузимамо прилично агресивне акције против Руса откако је ово почело, и наставићемо то да радимо, истакла је Томас-Гринфилд, преноси ТАСС.

Она је навела и да разуме захтеве Украјине да се преиспита стално место Русије у Савету безбедности, али да „тренутно не види да ће то бити промењено“.

Амбасадорка је додала да је Русија и раније претила да ће употребити нуклеарно оружје, као и да је лажно оптуживала Сједињение Америчке Државе и Украјину да су употребљавале хемијско оружје, а сама га је користила у Сирији, наводи ТАС С.

Руска амбасада у САД саопштила је раније да су оптужбе Вашингтона да Русија крши Конвенцију о хемијском оружју неосноване, а портпарол руског министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков је оптужио украјинску службу безбедности да је уз подршку западних земаља планирала да употреби токсичне супстанце против цивила, па да касније за то оптужи Русију, преноси ТАСС.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести