САД: Протест испред Врховног суда због забрана абортуса

ВАШИНГТОН: Активисти који се залажу за право на абортуc, укључујући неколико демократа који се кандидују на председничким изборима 2020. године, заказали су за данас окупљање испред Врховног суда у знак протеста због нових ограничења абортуса у осам савезних држава.
Vašington Foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Присталице закона за забрану абортуса кажу да је он намењен супротстављању историјској одлуци америчког Врховног суда из 1973, тзв. одлуци Роу против Вејда, према којој је на националном нивоу у САД легализован абортус, преноси Ројтерс.

Амерички сенатор Берни Сандерс, конгресмен Ерик Свалвел и градоначелник града Саут Бенда у Индијани Пит Бутиџиџ, налазе се међу председничким кандидатима за које се очекује да говоре на митингу у уторак, извештавају медији.

Неки од нових закона које су донели републикански државни законодавци најстрожа су ограничења абортуса у САД деценијама уназад. 

Алабама је прошле недеље усвојила забрану абортуса, укључујући и забрану прекида трудноће које су резултат силовања или инцеста, осим ако је живот жене у опасности.

Друге државе, укључујући Охајо и Џорџију, забраниле су абортусе осим у случају хитне медицинске интервенције од тренутка када се чује откуцај срца фетуса, што може да се деси око шесте недеље трудноће, односно пре него што жена схвати да је трудна, преноси агенција.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести