САД: Хакери из С.Кореје покушли да украду 1,3 милијарде долара

Америчко министарство правде оптужило је тројицу војних обавештајаца Северне Кореје да су учествовали у сајбер-нападима, у покушају да од банака и приватних лица украду 1,3 милијарде долара у криптовалутама
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

ВАШИНГТОН: Америчко министарство правде оптужило је тројицу војних обавештајаца Северне Кореје да су учествовали у сајбер-нападима, у покушају да од банака и приватних лица украду 1,3 милијарде долара у криптовалутама, али и традиционалним валутама.

"Оперативци Северне Кореје, који су користили тастатуре уместо пиштоља, украли су дигиталне новчанике пуне криптовалута уместо џакова пара, и они су водећи пљачкаши банака у свету", рекао је помоћник државног тужиоца САД Џон Демерс, пренео је Гардијан.

Криминални трио је створио злонамерну апликацију за криптовалуте, откључавајући виртуелна врата до компјутера жртава, затим су хаковали компаније и трговали дигиталним валутама као што је биткоин и развили су специфичну платформу података како би избегли санкције и тајно подизали новац, наводи се у саопштењу министарства правде САД.

Поступак је покренут у федералном суду у Лос Анђелесу и заснива се на оптужбама из 2018. године против једног од тројице осумњичених, Парк Јин Хјока, који је оптужен да је хаковао фотографије Сонија четири године раније и да је 2016. године украо 81 милион долара из централне банке Бангладеша.

У оптужницама се налазе још двојица осумњичених - Јон Чханг Хјок и Ким Ил, који су наводно радили за севернокорејску војну обавештајну хакерску групу, Извиђачки јавни биро.

У сајберсекјурити круговима, то тело је познато и под именима група Лазарус и АПТ 38.

Као додатак претходним оптужбама, трио је био укључен у операције ван Северне Кореје, Русије и Кине, у покушају да украду 1,3 милијарди долара хаковањем компјутера уз помоћ посебних метода, закључује се.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести