САД блокирале тужбу за дечје ропство против фирми Нестле и Каргил

ВАШИНГТОН: Врховни суд САД је пресудио да прехрамбени гиганти Нестле УСА и Каргил не могу бити тужени за дечије ропство на афричким фармама одакле купују какао.
w
Фото: Pixabay.com

Шесторица мушкараца из Африке су тврдила да су били жртве трговине људима и да су пребачени из Малија на принудни рад на фармама какаа у Обали Слоноваче, преноси Би-Би-Си.

Група мушкараца наводи да обе компаније користе праксу трговине робљем да би одржале ниске цене какаа.

У одлуци Врховног суда САД, коју је потписао судија Кларенс Томас, наводи се да, иако су "Нестле УСА" и "Каргил" обезбедили фармама техничка и финансијска средства, није било доказа да су пословне одлуке донете у САД довеле до присилног рада мушкараца.

Судије тог суда су саопштиле да је Апелациони суд погрешио што је дозволио да тужба те групе иде даље у процедуру, наводећи у образложењу да нема основа за тужбу пошто се злоупотреба догодила ван САД.

Око 70 одсто какаа на свету производи се у западној Африци, а већи део се извози у Америку.

Процењује се да 1,56 милиона деце ради на фармама какаа у Обали Слоноваче и Гани, наводи се у извештају који је прошле године објавило америчко Министарство рада

У својој тужби група мушкараца је тврдила да су били принуђени да раде на фармама какаа 12-14 сати дневно. Такође су навели да су их држали под оружаном стражом док су спавали, како би их спречили да побегну, и плаћали мало више од онога колико им је требало за основне животне намирнице.

Поменуте компаније су осудиле дечије ропство, наводећи да би случај требало да се води против трговаца људима и фармера који су их држали у таквим условима.

Најновија пресуда је ударац за активисте који се годинама боре са произвођачима чоколаде.

"Они су одлучивали о буџетима, они су одлучивали о планирању, о пословним аспектима - све те ствари су урађене из САД", рекао је Тери Колингсворт из адвокатске канцеларије која заступа поменуту групу.

Он је најавио да ће његов правни тим поднети нову тужбу, наводећи да су многе одлуке које су "Нестле" и "Каргил" донели у САД помогле да се отвори пут за принудни рад деце у Обали Слоноваче.

 

Анонимни
18.06.2021 • 13:30
Ako neko nije znao sta sadrzi prekobarska "demokratija i borba za ljudska prava na slobodu", ne samo misljenja vec i zivotnu, onda je ovo pravi pokazatelj njihovih zalaganja za pomenute karakterne osobine njihovih pristupa, kada su u pitanju interesi, interesi i samo interesi. Njih, pod nebeskom kapom nista vise ne intrigira sem suprotstavljanja njihovoj alavosti. To je njihova glavna karakteristika. Bila i ostala.
Uz prvi komentar
18.06.2021 • 13:46
Ostrvljani i Prekobarci su narod iste fele sa karakteristikama koje ih izdvajaju od ostalih naroda, mada bi im se mogli (do nekle) prikljuciti i Germani, su prvenstveno i iznad svega samo i jedino OSVAJACKE I POROBLJIVACKE. Nikada se nisu odrekli aparthejda, samo u sadasnjim vremenima u nesto zavijenijoj formi, jer to pokazuje i ovaj slucaj. Prema svom crnackom stanovnistvu su uvek bili okrutni i bestijalni. Kako bi ih umirili dozvolili su im da se bave, u manjim kolicinama, trgovinom narkotika.
Uz prvi komentar
18.06.2021 • 13:57
Kako bi ih okarakterisali kao ne civilizovan, da ne kazem, divljacki narod. Sto se tice predsednikovanja Obame i dozvolu ostalim crnackim intelektualcima u politickom zivotu njihovih drzava, je samo prividno prikazivanje, ostalom svetu, da su, toboz, velike demokrate. Ali se zato crnacki narod suocava sa sve vecim represijama prema njima, jer mora da se izdvoje "civilizovana" od divljackih plemena, ma koliko to oni zavijali u celofanske raznobojne ali providne papire, kao mracnjaci ovoga sveta.
EUR/RSD 117.3235
Најновије вести