Руски хакери упали у мејлове шефа унутрашње безбедности САД

МОСКВА: Руски хакери су имали приступ и-мејл налозима који припадају шефу Одељења за унутрашњу безбедност (ДХС) из Трампове администрације и члановима особља тог Одељења задуженим за кибернетичку безбедност, јавља агенција Асошиејтед прес.
r
Фото: pixabay.com

Вредност хакованих обавештајних података тадашњег вршиоца дужности министра за унутрашњу безбедност Чеда Волфа и његовог особља није позната, преноси агенција АП.

Њиховим налозима се приступило у оквиру онога што је познато као упад у "Солар Виндс", софтверску компанију са средиштем у Тексасу, подсећа америчка агенција, уз оцену да је тиме доведена у питање способност америчке владе када је реч о заштити појединаца, компанија и институција широм земље.

"Упад у Солар Виндс био је победа за наше иностране противнике, а неуспех за ДХС", рекао је сенатор Роб Портман из Охаја.

АП је интервјуисао више од десетак садашњих и бивших званичника америчке владе, који су говорили под условом анонимности због поверљиве природе актуелне истраге о хаковању.

Америчке власти су саопштиле да је хакерски напад дело руских хакера, а амерички генерал Пол Накасон, који предводи сајбер снаге Пентагона, рекао је прошле недеље да Бајденова администрација разматра "низ могућности" као одговор.

Русија је демантовала било какву улогу у хаковању.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести