Руски ФСБ спречио атентат на Лукашенка

МОСКВА: Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је ухапсила је две особе које су планирале да спроведу војни пуч у Белорусији 9. маја и изврше атентат на белоруског председника Александра Лукашенка.
aleksandar-lukasenko Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen
Ухапшени су Александар Федута из Белорусије и Јуриј Зенкович који има двојно држављанство - белоруско и америчко, преноси Спутњик.
 
Акција је спроведена у сарадњи са белоруским Комитетом за државну безбедност, а како је потом утврђено, они су планирали да изведу војни пуч „по стандардном сценарију обојених револуција уз подршку локалних националиста“.
 
Како је пренела белоруска страна, они су се о свему договарали преко месинџера, а потом су решили да организују сусрет у Москви са одређеним белоруским генералима који би били укључени у цео процес.
 
Из ФСБ-а наводе и је сусрет организован у једном од московских ресторана одмах након што је Зенкович допутовао у Москву након консултација у Америци и Пољској, а план им је био да током пуча заузму све центре за емитовање радија и телевизије, да блокирају институције, као и да искључе комплетни енергетски систем Белорусије како би отежали посао полицији и војсци.
 
Њихов циљ, додаје ФСБ, био је да измене уставни поредак земље тако што би упразнили место председника како би ту функцију могао да обавља „Комитет националног помирења“.
 
ФСБ додаје и да су они након хапшења предати белоруској страни ради процесуирања.
 
Лукашенко је вечерас изјавио да је ухапшена група која је планирала убиство њега и његове деце.
Анонимни
17.04.2021 • 22:51
Sve sto se dogadja u poslednje vreme, oko Belorusije i Rusije, kao i na nasim prostorima, plase me da nisu, opet, svetski "mirotvorci" doneli odluku da propagiraju svoju kuhinju brze hrane, na koju se prvoslavni svet jos nije navikao, pa nas obavestavaju, na samo njima svojstven nacin, da, koliko - toliko budemo spremni na konzumiranje, i ako neukusnih muckalica, moramo, posebno mi mali, koji smo vec imali prilike da dozivimo, hteli ili ne, ponovo prihvatimo, i ako gorak ukus, njihove kuhinje.
Анонимни
17.04.2021 • 23:07
Ne mogu da tvrdim za mladje generacije da znaju, jer novija izucavanja iz istorije ih ne upucuje u ta saznanja, o pocecima Prvog i Drugog svetskog rata, a mi stariji, koji smo rodjeni po zavrsetku i zaustavljanju Hitlerovog nadiranja ka osvajanju sveta, znamo. SadasnjaA prepucavanja izmedju velikih sila, podsecaju me na ona koja su prethodila prvim upotrebama razarajucih vojnih sredstava. Nije li tadasnja Nemacka mesetarila sklapajuci saveze sa drzavama koje su mu prilazile. A sta je NATO savez?
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести