Руска антимонополска служба казнила Епл са 17 милиона долара

МОСКВА: Федерална антимонополска служба (ФАС) казнила је Епл (Аппле) са 1,2 милијарде рубаља (око 17 милиона долара) због наметања коришćења свог система плаћања у апликацијама руских програмера, саопштило је данас то регулаторно тело, преноси РИА новости.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Америчка компанија проглашена је кривом за кршење антимонополских закона у јулу 2022. године, због тога што је Еплова дистрибуција мобилних апликација путем иОС оперативног система давала конкурентску предност властитим производима над понудом ривалских компанија.

У јулу је регулатор, који је америчку компанију препознао као прекршиоца антимонополских закона, наговестио да ће казна, о којој ће се додатно преговарати, износити 0,01-0,15% годишњег прихода компаније у Руској Федерацији.

Федерална антимонополска служба оценила је Еплове поступке као злоупотребу доминације и изрекла казну од 1,2 милијарде рубаља, коју предузеће мора да исплати у року од два месеца од дана ступања на снагу ове одлуке.

Раније је Епл оспорио на суду покретање антимонополског поступка, али је Арбитражни суд у Москви у априлу 2022. признао акте Федералне антимонополске службе као законите.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести