РС: Тужилаштво БиХ да се фокусира на злочине над Србима

БАЊАЛУКА: Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске препоручило је Тужилаштву БиХ, које је формирало предмет поводом обележавања Дана руских добровољаца у Вишеграду, да своје активности усмери на задовољење правде за злочине над Србима које су починили муџахедини у саставу јединица тзв. Армије БиХ.
banjaluka, tanjug
Фото: Tanjug/ T.Valič, arhiva

У министарству истичу да то тужилаштво, упркос бројним доказима, до сада није формирало нити процесуирало ниједан ратни злочин против припадника тзв. Армије БиХ у чијем саставу су, како наводе, зверске злочине чинили припадници злогласне јединице "Ел муџахид".

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске обележиће сутра, 12. априла, Дан руских добровољаца у Вишеграду, уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера, наводе у ресорном министарству.

Наглашавамо да су руски добровољци током борби исказали велику храброст, али да ни против једног од њих Тужилаштво БиХ није имало разлог, нити је подигло оптужницу. Зато смо не мало изненађени формирањем предмета у Тужилаштву БиХ због обележавања Дана руских добровољаца, нагласили су из Министарства.

Како напомињу, у част и из захвалности руским добровољцима због тога што су се у току одбрамбено-отаџбинског рата "часно, храбро и достојанствено" борили за слободу српског народа у Републици Српској, подигнут је споменик 2012. године у Вишеграду.

Тужилаштво БиХ саопштило је у петак, 9. априла, да је формирало предмет поводом најаве да ће сутра бити обележен Дана руских добровољаца у Вишеграду.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести