Радев тражио да Европска унија буде гарант права Бугара у Северној Македонији

СКОПЉЕ: Председник Бугарске Румен Радев затражио је данас у разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом да Европска унија буде гарант права Бугара и бугарског наслеђа у Северној Македонији.
radev
Фото: Youtube Printscreen

"Односи између Бугарске и Северне Македоније нису само историјски спор, важно је поштовати критеријуме из Копенхагена за чланство у ЕУ, укључујући људска права и недискриминацију. „То су неопходни услови које наш југозападни сусед мора да испуни пре него што почне преговоре о чланству у ЕУ“, рекао је Радев.

Наводи се да је Радев инсистирао да Европска унија буде гарант за поштовање права македонских Бугара.

Радев је, додаје се, рекао да су потребни јасни механизми и мерљиви критеријуми за праћење преговарачког процеса, што ће довести до одрживости испуњавања критеријума за чланство Северне Македоније.

„Бугарски председник је такође истакао важност очувања бугарског културног и историјског наслеђа у Републици Северна Македонија“, саопштио је кабинет Радев након разговора бугарског председника и Шолца у "четири ока", пренео је скопски портал МКД.

Румен Радев и Олаф Шолц такође су разменили мишљења о питањима унутар ЕУ, укључујући диверсификацију снабдевања енергентима, јачање безбедности Европе у контексту рата у Украјини и европску перспективу Западног Балкана.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести