Путин: Заједничка политика земаља БРИКС вазна као никада пре

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин оценио је данас да је заједничка политика земаља чланица групе БРИКС - Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке - у циљу изградње мултиполарног света сада кључна као никада пре.
р
Фото: Youtube Printscreen

„Сигурни смо да је лидерство земаља БРИКС-а у формулисању заједничког и позитивног курса ка изградњи истински мултиполарног система међудржавних односа, заснованог на универзално признатим нормама међународног права и кључним принципима Повеље УН, од круцијалне важности као никада раније", рекао је Путин у видео обраћању на 14. самиту БРИКС-а, преноси Тасс.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да сложеност и транснационална природа проблема и претњи са којима се суочава међународна заједница захтевају тражење колективних одговора уз активно учешће овог блока.

"Више пута смо говорили да само заједно можемо да решавамо проблеме као што су сукоби, борба против тероризма, против организованог криминала, укључујући сајбер криминал, борба против климатских промена и ширења опасних зараза", нагласио је руски председник.

Путин је оптужио Запад да је себичним покушајима да окриви читав свет за сопствене грешке у макроекономији изазвао кризу која се може превазићи само фер и узајамно корисном сарадњом.

„Само на темељу искрене и узајамно корисне сарадње могуће је тражити излаз из ове кризне ситуације која је настала у глобалној економији непромишљеним и себичним поступцима појединих држава које, користећи финансијске механизме, суштински пребацују кривицу за сопствене грешке у макроекономској политици на цео свет", рекао је.

Руски лидер је истакао да пет земаља БРИКС-а имају заиста велики економски, научни, технолошки и људски потенцијал, који омогућава да ефикасно раде заједно на обезбеђивању међународне стабилности и безбедности, одрживог раста и просперитета и благостања својих народа.

Додао је такође да је Русија спремна да јача сарадњу са Бразилом, Индијом, Кином и Јужном Африком у широком спектру области и да се залаже за унапређење глобалне улогу земаља БРИКС-а.

"Земље нашег блока продубљују сарадњу у широком спектру питања која су на глобалној и регионалним агендама, а ауторитет БРИКС-а и његов утицај на глобалној сцени се континуирано повећава из године у годину", закључио је Путин.

 

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести