Путин: Од квалитета сервисиране турбине зависиће рад Северног тока1

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се не зна у каквом ће стању турбина за Северни ток 1 бити враћена након ремонта у Канади, што је, како преноси Ројтерс, додатно повећало неизвесност у вези с гасоводом који би сутра требало да буде враћен у функцију након редовног годишњег одржавања.
р
Фото: Youtube Printscreen

Путин је такође рекао да постоји ризик да сервисирана опрема престане да ради, што би зауставило проток гаса Северним током 1.у Европу.

Руски државни енергетски див Гаспром је у јуну смањио извоз гаса у Европу путем овог цевовода на 40 одсто капацитета, окривљујући за то одлагање враћања турбине коју је Сиеменс Енерџи сервисирао у Канади.

Канада је прво саопштила да не може да испоручи ремонтовану турбину због санкција уведених Русији, а ове недеље је објављено да се та опрема враћа на поновну уградњу.

„Сада поручују да ће вратити ове машине, бар једну од њих. Али, у каквом ће квалитету бити враћена, какви су технички параметри после ремонта, који је планиран?“, рекао је Путин у једном телевизијском преносу.

Он је додао да ће сервисирана турбина „можда у једном тренутку престати да ради, јер је стигле оданде, из Канаде, и то је то - Северни ток 1 ће стати".

Путин је такође раније у среду наговестио да би могло доћи до даљег смањења снабдевања преко овог гасовода који се протеже од Русије преко Балтичког мора до Немачке, европске економске локомотиве, која се у великој мери ослања на руско гориво, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести