Путин: Наставак споразума о житу после истраге и гаранција

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин рекао је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да је поновно приступање Русије споразуму о житу могуће након истраге о нападу на Севастопољ и безбедносних гаранција Украјине, саопштила је данас прес служба Кремља после телефонског разговора двојице лидера.
p
Фото: Tanjug (Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Неопходно је спровести детаљну истрагу околности покушаја удара на инфраструктуру и бродове Црноморске флоте у Севастопољу као и добијања стварних гаранција од Кијева о стриктном придржавању Истанбулских споразума, посебно некоришћењу хуманитарног коридора у војне сврхе. Тек након тога било би могуће размотрити наставак активности у оквиру Црноморске иницијативе, наводи се у саопштењу Кремља, преноси ТАСС.

Председник Русије подсетио је и да није испуњен други део пакета споразума према којем је требало да се деблокира извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта.

Ердоган је Путину пренео да Турска наставља да предузима неопходне кораке за решавање проблема у вези са спровођењем споразума о житу.

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила која су ангажована за обезбеђење житног коридора.

Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу, уз посредовање Уједињених нација и Турске, резултирао је извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука у Украјини.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести