Путин: Москва ће предузети мере као одговор на ширење НАТО

МОСКВА: Москва ће предузети мере као одговор на ширење војне инфраструктуре НАТО на територију Финске и Шведске, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Ширење војне инфраструктуре на ту територију (Финске и Шведске) несумњиво ће покренути нашу контрареакцију", рекао је Путин на самиту држава чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ЦСТО) у Кремљу, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, реакција ће зависити од природе претњи.

"Поред ове бескрајне експанзионистицке политике, Северноатлантска алијанса, такође, излази из оквира своје географске одреднице, ван оквира евроатлантског региона и настоји да се све активније укључи у међународна питања и контролише међународну ситуацију са становишта безбедности и утиче на њих у другим регионима света и то не на најбољи начин", нагласио је руски лидер.

Он је навео да ће то несумњиво захтевати додатну пажњу Русије.

Ширење НАТО на Финску и Шведску не представља директну претњу за Москву, јер Русија нема проблема са тим земљама, истакао је Путин.

"Што се тиче проширења (НАТО), посебно пријемом нових чланица, Финске и Шведске, Русија нема проблема са тим државама", казао је Путин.

Зато експанзија НАТО пријемом те две земље не ствара непосредну опасност за Русију, прецизирао је он.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести