Путин: Још нема одлука о мом учешћу на самитима Г20 и АПЕЦ

СОЧИ: Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да још нису донете одлуке о његовом учешћу на предстојећим самитима Г20 и АПЕЦ.
putin, tanjug ap
Фото: Vladimir Putin, foto: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Не, те одлуке још нису донете", рекао је он новинарима на питање да ли ће ићи на ове догађаје, пренео је ТАС С.

Русија је суспендовала учесће у споразуму о житарицама, али није напустила тај споразум, истакао је Путин.

"Не кажемо да прекидамо наше учешће у овој операцији. Не, ми кажемо да је привремено суспендујемо", казао је он.

Према његовим речима, одлука Русије да суспендује договор о житарицама последица је потенцијалне претње хуманитарном коридору.

"Сви причају о томе шта ради Русија, не сећајући се чиме је то изазвано. А то је изазвано потенцијалном претњом овом хуманитарном коридору", нагласио је Путин.

Он је навео да је Русија пристала на договор о житарицма у интересу најсиромашнијих земаља, али да тамо стиже само три до четири одсто жита.

Према његовим речима, у Турској завршава 34 одсто житарица, у земљама ЕУ 35 одсто, а само три до четири процената, можда понекад до пет одсто у најсиромашнијим земљама.

На питање шта Русија има да понуди Украјини, председник Русије је истакао ''''да откривање преговарачког става'''' није увек препоручљиво за постизање намераваног резултата.

"Да бисмо почели да износимо неке предлоге током разговора, ти разговори треба прво да почну. А откривање вашег преговарачког става није увек препоручљиво ако желите да постигнете ваше националне циљеве", рекао је Путин.

На конференцији за новинаре после трилатералног састанка са лидерима Азербејџана и Јерменије у Сочију, он је истакао да Русија подржава све напоре усмерене ка постизању решења између Јерменије и Азербејџана.

"Подржавамо све што је усмерено на смањење конфронтације и постизање споразума", казао је Путин.

Будући мировни споразум између Јерменије и Азербејџана биће резултат компромиса обе стране, истакао је председник Русије.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести