Путин ће са Сијем да разговара о мировном предлогу Пекинга

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Москва проучавала предлоге Пекинга за решење сукоба у Украјини и да је отворена за преговарачки процес.
2
Фото: Russian Presidential Press Office via AP

Он је то рекао током сусрета са председником Кине Си Ђинпингом и истакао да зна да Кина полази од принципа правде и поштовања основних одредби међународног права.

"Увек смо отворени за преговарачки процес и свакако ћемо разговарати о свим овим питањима, укључујући и ваше иницијативе, које безусловно поштујемо“, нагласио је Путин, преноси Тасс.

Према речима руског лидера односи Москве и Пекинга доприносе јачању мултиполарног света.

"У целини, наша интеракција на међународној сцени несумњиво доприноси јачању темељних принципа светског поретка и мултиполарног система", рекао је Путин.

Путин је рекао да Москва и Пекинг имају много заједничких циљева и задатака и истакао да зна да кинески председник лично, као пријатељ Русије, поклања велику пажњу развоју кинеско-руских односа, преноси Риа Новости.

Он је изразио уверење да ће Кина на челу са Си Ђинпингом наставити да се развија и остварује своје циљеве.

"Кина је последњих година направила колосалан искорак у свом развоју и успоставила прилично ефикасан систем економског развоја и јачања земље. То изазива истинско интересовање широм света, а ми вам чак помало и завидимо. Сигуран сам да ће под вашим руководством Кина направити даље кораке у свом развоју и остварити циљеве које сте поставили", рекао је Путин.

Истакао је и да му је драго што је могао и лично да честита Сију на реизбору за председника.

"Поштовани господине председниче, драги пријатељу. Драго ми је што имам прилику да Вам лично честитам на поновном избору за председника Кине. То је постало могуе захваљујући чињеници да кинески народ и његов представници виде праву вредност вашег рада током претходних деценија", рекао је Путин.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести