Протести због расистичке рекламе затворили 60 дрогерија

ЈОХАНЕСБУРГ: Протести због рекламе која је оцењена као расно увредљива довели су до затварања најмање 60 продавница једног ланца дрогерија у Јужној Африци, преноси Асошијетед прес.
1
Фото: Tanjug
Лидери левичарске опозиционе странке "Борци за економске слободе" предводили су протесте против националног ланца дрогерија "Кликс", којима су демонстранти демолирали неколико радњи.
 
Реклама која је подстакла протесте приказује природну косу једне Афроамериканке и природну косу једне белкиње, у којој се прва описује као "сува, оштећена коса", а друга као "фина, равна коса".
 
Ова реклама изазвала је незадовољство на друштвеним мрежама, чији су корисници оптужили "Кликс" за расизам.
 
"Борци за економске слободе" не намеравају да компанији омогуће да ради на уобичајен начин све док не предузме одређене мере да се ослободи расизма, саопштено је из ове странке. Њени лидери наводе да компанија мора да открије имена свих људи који стоје иза рекламе и њиховог послодавца, као и да пружи доказе да је против њих предузела одређене мере.
 
Руководство ланца дрогерија "Кликс" се јавно извинило због рекламе и саопштило да су суспендовали двоје запослених који су учествовали њеном стварању и објављивању.
EUR/RSD 117.5815
Најновије вести