Преминуо Михаил Горбачов

Бивши председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов преминуо је вечерас у 92. години после тешке болести, преноси РИА Новости.
mihail gorbacov
Фото: Epa (Guillermo Legaria)

"Вечерас је, после дуже и тешке болести, преминуо Михаил Сергејевич Горбачов”, речено је новинарима у Централној клиничкој болници, преносе РИА Новости.

Биће сахрањен на московском гробљу Новодевичи поред супруге Раисе која је преминула 1999. године, објавио је ТАС С позивајући се на извор близак породици.

Михаил Горбачов је рођен 2. марта 1931. године у селу Привољно, Ставропољски крај.

Године 1955. је дипломирао право на Московском државном универзитету "Ломоносов".

Комунистичкој партији Совјетског Савеза приступио је 1952. године, а 1971. постао је члан Централног комитета. Године 1979, Горбачов је унапређен у Политбиро.

Горбачов је био на челу Совјетског Савеза од 1985. до 1991. уједно и последњи лидер С С С Р, а био је и генерални секретар Комунистичке партије те државе.

Остаће упамћен као совјетски лидер који је окончао Хладни рат без крвопролића, али није успео да спречи распад Совјетског Савеза.

Године 1986. Горбацов се састао са тадашњим америчким председником Роналдом Реганом у Рејкјавику да би разговарали о смањењу нуклеарног оружја средњег домета у Европи. Годину дана касније, потписали су Споразум о нуклеарним ракетама средњег домета.

Један од првих изазова са којима се сусрео као лидер Совјетског Савеза била је нуклеарна катастрофа у Чернобиљу 26. априла 1986. године

Фебруара 1988. Горбацов је објавио повлачење совјетских снага из Авганистана где је погинуло 15.000 совјетских војника.

Потом се посветио унутрашњим реформама у правцу либерализације Совјетског Савеза. Кроз "Гласност" је дозволио већу слободу говора, док је "Перестројком" покушао да реформише економију кроз децентрализацију одлучивања.

Напустио је Брежњевљеву доктрину што је довело до низа револуција у источној Европи 1989. године у којима је одбијао војну интервенцију и које су довеле до пада комунизма.

Након што је Совјетски Савез званично престао да постоји 25. децембра 1991. године, Горбачов је основао фондацију и залагао се за промоцију идеја социјалдемократије у Русији.

На Западу је уважаван јер је допринео окончању хладног рата, али у Русији није уживао велики углед јер се веровало да је довео до колапса државе и економске кризе која је уследила.

Добитник је Нобелове награде за мир 1990. године.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести