Прекинут проток гаса од Русије до Немачке

БЕРЛИН: Данас је прекинут физички проток гаса преко гасовода "Јамал-Европа", којим се гас допрема из Русије преко Пољске до Немачке.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

То су показали подаци немачког оператера "Гаскејд" са мерне тачке Малнов на немачкој граници, пренео је Ројтерс.

Немачки канцелар Олаф Шолц је с тим у вези изјавио да санкције уведене Русији због инвазије на Украјину неће бити укинуте све док Москва не постигне мировни споразум са Кијевом.

Шолц је у интервјуу за телевизију Цет-Де-Еф рекао да је на Украјини да одлучи какав мир жели, преноси Ројтерс.

Шолц је одбио да одговори на питање да ли ће сести за сто са руским председником Владимиром Путином на самиту Г20, који ће касније ове године бити одржан у Индонезији.

О томе ћемо одлучити ако се покрене то питање, рекао је Шолц.

Он је оценио да је Путин лоше проценио ако је очекивао да би могао да добије територију Украјине и прогласи крај непријатељстава сукоба, а западне земље да укину санкције.

Није промислио целу операцију у Украјини. Није мислио да ће Украјина пружити такав отпор. Није мислио да ћемо их подржати да толико дуго издрже...Нећемо повући санкције осим ако не постигне споразум са Украјином, а то неће добити диктираним миром, рекао је Шолц.

Шолц је додао да не планира да посети Кијев, након што се одустало од планираног путовања немачког председника Франка-Валтера Штајнмајера због приговора Украјине.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести