Предизборна тишина у Француској

ПАРИЗ: У Француској је од поноћи на снази предизборна тишина, пошто ће се грађани те земље сутра на изборима за председника државе определити између центристе Емануела Макрона или десничарке Марин Ле Пен.
izbori francuska, FoNet
Фото: FoNet

Нови шеф државе имаће месец дана пре него што преузме функцију од актуелног председника, социјалисте Франсоа Оланда, и покуша да обезбеди парламетарну већину изборима за француску скупштину у јуну, преноси Ројтерс.

Први круг председничких избора одржан је 23. априла и тада је Макрон освојио 23,75 одсто, а Ле Пенова 21,53 одсто гласова.

Улазак Макрона и Ле Пен у други круг председничких избора „мења политички пејзаж Француске“ и „припрема терен за коначни обрачун“ у вези са даљим чланством те земље у Европској унији, оцењује АП.

Како указује та агенција, период између два изборна круга обележили су насилни протести и гађање кандидата јајима, што је изазвало широко распрострањену апатију гласача, а „ружноћа без преседана“ наставила се чак и у петак, последњег дана кампање.

Марин Ле Пен је оптужила присталице Макрона да су насилни и да не поштују „света места“, након што су је они у петак дочекали испред катедрале у Ремсу и извикивали пароле против ње. Дан раније, Ле Пенову су гађали јајима у Бретањи, када је обилазила тамошњу катедралу.

Макрон, близак пословним круговима, али није омиљен у народу, такође је био изложен зввиждуцима док је током кампање обилазио радничке области земље, последњи пут у фабрици стакла у Тулузу.

Почетком недеље одржани су протести против оба кандидата у Паризу, током којих је повређено неколико полицајаца, а један је задобио озбиљне опекотине по лицу од молотовљевог коктела који су демонстранти бацили.

„Горки тонови“ могли су да се чују и током председничке дебате одржане у среду увече, током које је Макрон задржао своју смиреност, а Лепенова је од самог почетка дебате била агресивнија.

Та дебата је имала најмању гледаност у претходних неколико генерација - привукла је 16,5 милиона гледалаца.    

Кампању је обележила беспримерна негативност у једној од најнепредвидљивијих кампања, коју су обележили и скандали, а разлоге за забринутост кандидати, посебно Макрон, могу имати због могућности да ће гласачи левице и центра у недељу једноставно остати код куће.
 

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести