Порука људи из цркве Трампу: Бог није твоја играчка

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп посетио је данас две католичке цркве у Вашингтону и фотографисао се испред њих држећи Библију, што су многи људи из цркве осудили, известио је ББЦ.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Carolyn Kaster)

У тренутку док се америчка нација бори са двоструком кризом, пандемијом и политичким протестима због расизма и полицијске бруталности, Трампово демонстрирање верске припадности пред камерама није добро примљено код значајног дела црквених великодостојника у Вашингтону .

"Председник је управо искористио Библију, најсветији текст јудео-хришћанске традиције и гостопримство без одобрења у једној од цркава у мојој епархији да би послао поруку која је у супротности са хришћанским учењем", рекао је вашингтонски бискуп Марин Бад.

Трампа је критиковао и језуитски свештеник Џејмс Мартин, саветник у ватиканској канцеларији за комуникације.

"Да будем јасан, ово је одвратно. Библија није ничије власништво. Црква није место за позирање. Религија није председников политички инструмент. Бог није твоја играчка", написао је Мартин на свом Твитер налогу.

"Видети председника Трампа како стоји испред цркве Светог Јована док држи Библију као одговор на позив за расну правду, непосредно пошто је наредио употребу војне силе за разбијање мирних демонстрација, једна је од најгрубљих злоупотреба религије коју сам икада видео", изјавио је председник верских удружења, рабин Џек Молина.

Трамп не припада одређеној верској заједници, тек повремено присуствује богослужењима у цркви и много пута до сада је рекао да не воли да тражи опроштај од Бога.

На изборима 2016. Трамп је освојио 81 одсто гласова белих католика, а анкете су показале да га је управо та група подржавала више него његову противкандидаткињу на председничким изборима 2016. године, Хилари Клинтон.

Иако црква није кључна у Трамповим политичким и приватним наступима, није искључено да би управо председников однос према цркви могао бити кључ његове политичке будућности, наводи ББЦ.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести