Подручје Петриње за четири сата погодило 16 јачих потреса

ЗАГРЕБ: Подручје Петриње је у року од четири сата погодило 16 јачих потреса, преноси хрватски портал Индекс.
p
Фото: Tanjug (HINA/Damir Sencar)

Сеизмолошка служба Хрватске објавила је вечерас попис накнадних потреса магнитуда вецих или једнаких три степена који су уследили након данашњег разорног потреса магнитуде 6,2 према Рихтеру с епицентром код Петриње.

Сеизмографи су у 12.19 забележили разоран потрес с епицентром пет километара југозападно од Петриње на дубини од 11,5 километара.

Од 12.23 до 12.58 десио се највећи број накнадних потреса, чак 10, магнитуда већих од три степена по Рихтеру.

Први који је уследио након оног од 6,2 према Рихтеру био је и најјачи у тој серији, магнитуде 4,55, а догодио се у 12.23.

Последњи потрес магнитуде веће или једнаке три забележен је у 16.16 и био је магнитуде 3,47.

Пленковић: Осигурано 16 милиона евра помоћи

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је осигурано готово 16 милиона евра помоћи након разорног земљотреса с епицентром у Петрињи и изразио саучешће породицама жртава.

После великог потреса, желим у име владе изразити жаљење и саучешће свима који су изгубили неког у потресу, рекао је премијер након састанка ужег кабинета владе, преноси портал Индекс.

Пленковић је истакао да је осигурано 120 милиона куна помоћи, од тога 100 милиона за сисачку жупанију, 10 милиона за загребачку, и додао да је то само почетак.

Договорили смо и коју врсту помоћи ћемо тражити од ЕУ, сутра долази повереник надлежан за овакве ситуације. Видим да је велико интересовање за помоћ, хвала свима, али ја бих поручио да се помоћ дистрибуира и да се правилно распореди, рекао је Пленковић.

Додао је да се то чини помоћу Црвеног крста који је већ отворио рачун за помоћ потресом погођеним подручјима, а Влада ће донети одлуку о томе донети сутра.

Најавио је како ће настојати да се струја сутра врати на све локације.

Ово се на крају године догодило, остајемо у трајном кризном управљању, закључио је премијер.

Додао је да су збринути сви пацијенти.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести