Почела седница Савета безбедности Уједињених нација

ЊУЈОРК: У седишту Уједињених нација почела је седница Савета безбедности поводом украјинских навода о убиствима цивила која су починили руски војници у Бучи, северозападно од Кијева.
ujedinjene nacije, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Први пут од почетка руске инвазије у Украјини пред СБ УН виртуелним путем ће се обратити украјински председник Володимир Зеленски.

Предвиђено је и обраћање генералног секретара УН Антонија Гутереша, преноси BBC.

Русија је категорички негирала оптужбе о убијању цивила у Бучи називајући их "злочиначким провокацијама" и најавила да ће поднети "конкретне доказе" Савету безбедности да њене снаге нису биле умешане у зверства над цивилима.

Зеленски:: Русија да одговара, избаците је из Савета безбедности

 Украјински председник Володимир Зеленски позвао је данас Уједињене нације да реформишу свој систем којим се Русији као сталној чланици Савета безбедности даје право вета.

Он је позвао Савет безбедности да избаци Русију из свог састава "као агресора и извор рата тако да не може да блокира одлуке о сопственој агресији".

Зеленски је рекао да би требало распустити Савет безбедности ако то тело не може да нађе начин да помогне да се заустави руске акције у Украјини, јер то, како тврди, доказује да СБ УН не може ништа да уради сем да разговара.

Украјински председник је позвао Савет безбедности да тражи пуну одговорност за акције Русије у Украјини и пружи безбедносне гаранције тој земљи.

Зеленски тврди да су у Украјини почињени "најужаснији ратни злочини" од Другог светског рата, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, акције руских војника се не разликују од акција припадника Исламске државе.

Он је рекао да Украјина има доказе, као што су сателитски снимци, који показују шта се стварно догодило током напада у Бучи и додао да може да спроведе потпуну и транспарентну истрагу, додаје Си-Ен-Ен

Он је рекао и да нема злочина који Руси нису починили у Бучи и то "само из задовољства" и оптужио је Русију за геноцид, наводи BBC.

Председник Украјине је затражио да Русија буде изведена пред Међународни трибунал сличан оном у Нирнбергу после Другог светског рата.

"Масакр у Бучи је само један пример од многих које је Русија чинила у протеклих 41 дан", рекао је он.

Зеленски је члановима Савета безбедности рекао да "имамо посла са државом која вето у СБ УН претвара у право на смрт".

"Ово подрива читаву архитектуру глобалне безбедности. То им омогућује да прођу некажњено. Тако они уништавају све што могу", рекао је Зеленски.

Он је позвао Савет безбедности да избаци Русију из свог састава "као агресора и извор рата тако да не могу да блокирају одлуке о сопственој агресији, сопственом рату".

"Да ли мислите да је прошло време међународног права? Ако је ваш одговор ''не'', онда морате да делује хитно. Повеља УН мора одмах да се поново успостави", рекао је Зеленски и позвао на хитну реформу Уједињених нација, наводи CNN.

Он је навео да Русија жели да претвори Украјину у "тихе робове", преноси Ројтерс.

Зеленски је рекао да руска војска и они који су давали наређења руским војницима морају да буду изведени пред лице правде и да им се суди за ратне злочине.

На крају обраћања Зеленски је показао Савету безбедности снимак из Украјине на којем се види фотографије страдалих Украјинаца.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести