Почела дистрибуција Модернине вакцине широм САД

ВАШИНГТОН: Компанија Модерна и њени партнери почели су дистрибуцију своје вакцине против ковида 19, а очекује са да камиони сутра крену ка више од 3.700 локација у САД, рекао је амерички генерал Густав Перна.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com

Друга вакцина против ковида 19, коју су одобрили амерички регулатори, требало би најраније у понедељак да стигне до здравствених објеката, истакао је Перна, који је руководилац владиног програма за развој вакцине, пренео је Глас Америке.

Он је додао да су САД на путу да обезбеде довољно доза Фајзерове и Модернине вакцине до краја године да вакцинишу 20 милиона људи, али да би њихова испорука могла да се настави прве недеље јануара.

Управа за храну и лекове (ФДА) је дала зелено светло за хитну употребу вакцине Модерна у петак.

Одлука ФДА је заснована на резултатима студије у којој је учествовало 30.000 добровољаца и утврђено да је у скоро 95 одсто случајева ефикасна у спречавању ковида19, без озбиљније забринутости за безбедност вакцинисаних.

У Америци је већ у току вакцинација Фајзер/Бајонтек вакцином коју прво примају здравствени радници, штићеници и запослени у домовима за старе и политички лидери.

Амерички званичници саопштили су да је до сада испоручено 2,9 милиона доза Фајзерове вакцине, а да се за наредну недељу припрема испорука још два милиона.

Међутим, гувернери више од 10 америчких држава саопштили су да им је федерална влада казала да ће у испорукама Фајзерове вакцине наредне недеље бити мање доза него што се првобитно очекивало.

Генерал Перна се тим поводом данас извинио због забуне у комуникацији са државама у погледу броја доза које ће бити испоручене током ране фазе.

Перна је рекао да је погрешио у процени броја доза које су регулатори одобрили за испоруку, а који је мањи од броја прозиведених доза.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести