Паљење и кретање олимпијске бакље без присуства јавности

ПЕКИНГ: Церемонија паљења и кретање бакље са олимпијским пламеном за Зимске олимпијске игре у Пекингу биће без учешћа јавности, услед забринутости због ширења омикрон соја коронавируса, саопштили су данас организатори, преносе агенције.
olimpijska baklja, pixabay
Фото: pixabay.com

"Кина је свечаност са преносом бакље ограничила на само три дана услед забринутост због коронавируса", наводе организатори.

Олимпијски пламен ће бити изложен само у затвореним просторима који се сматрају "безбедним и контролисаним", према наводима кинеских званичника који су говорили на конференцији за новинаре.

Ниједна рута јавног превоза неће бити поремећена да би се наставио нормалан живот за 20 милиона становника кинеске престонице.

Ношење штафета, у чему ће учествовати 1.200 носилаца бакље, почеће 2. фебруара, а завршиће се два дана касније, 4. фебруара када се Игре отварају у Пекингу и у суседној провинцији Хебеј.

“Ова штафета са бакљом ће увек дати приоритет безбедности. Узимајући у обзир факторе као што су превентивне мере у условима епидемије, штафета са бакљом и церемонијалне активности биће организоване у безбедним и контролисаним затвореним просторима”, изјавио је Јанг Хаибин, званичник пекиншког општинског одбора за спорт.

Сви носиоци бакље морају бити вакцинисани и тестирани на вирус, а њихово здравље ће бити праћено 14 дана пре штафете.

Пекинг, први град који је био домаћин и Летњих и Зимских игара, у стању је високе приправности због корона вируса након неколико мањих епидемија у различитим деловима земље на које су власти реаговале свеобухватним ограничењима и масовним тестирањем.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести