Пахор: пресуда суда ЕУ за Словенију ништа не мења

ЉУБЉАНА:  Поводом данашње пресуде суда ЕУ да није надлежан за словеначку тужбу против Хрватске, председник Словеније Борут Пахор оценио је да она за Словенију ништа не мења.
pahor
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIĆ

"Питање границе с Хрватском је решено, али суседна и пријатељска држава још није спремна да поштује прихваћене обвезе", рекао је Пахор у свом говору дипломатима акредитованим у Љубљани.Он је додао да се у том смислу ништа није променило данашњом одлуком суда у Луксембургу, пренела је Хина.

"Штавише, том одлуком суда се обе државе позивају да арбитражну пресуду и имплементирају", казао је Пахор.Пахор је изјавио да је уверен да ће и Хрватска пре или касније прихватити своју обвезу, те да се радује будућем сусрету са новоизабраним хрватским председником Зораном Милановићем.

"Његовим изјавама о жељи да се односи са Словенијом побољшају дајем велики значај", рекао је словеначки председник.

Тумачење да је одлуком о ненадлежности суд ЕУ, као и претходно Европска комисија, пропустио да упозори Хрватску на наводно кршење владавине права, али да Словенија може бити задовољна јер је "постигла циљ" јер се у образложењу пресуде спомиње да је арбитражна пресуда важећа и да би је обе стране споразумно требале применити, дао је раније у изјави новинарима и министар спољних послова Миро Церар.

Он тврди да никако није реч о победи хрватских аргумената, како је то протумачио хрватски премијер Андреј Пленковић

Словеначки медији данас су, међутим, одлуку европског суда о ненадлежности за тужбу против Хрватске већином оценили као "хладан туш" за Словенију, а сличног је стајалишта је и опозиције и правних стручњака.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести