Око 8.000 авиона потребно за дистрибуцију вакцине у свету

ВАШИНГТОН: За дистрибуцију вакцина против корона вирусе биће потребно око 8.000 карго авиона типа Боинг 747, а лобисти наглашавају да ће радници авио-компанија бити главни људи у пребацивању вакцина широм света.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

У писму које је стигло на адресу Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), Саветодавни комитет за имунизацију (АЦИП), коју чине лобисти и здравствена удружења позвали су ЦДЦ да омогући приоритет радницима авијација у следећој фази вакцинације, пренео је Еј-Би-Си њуз.

Запослени у авио-компанијама морају бити приоритет. Док су наши запослении имплементирали неколико слојева заштите за комерцијалне летове и запослене у авио-индустрији, због природе посла, радници који буду превозили вакцине су изложени сличном ризику, наводи се у писму АЦИП-а.

Ово удружење додаје да би запослени у авио-компанијама требало да буду следећи који ће добити вакцину против короне, након здравствених радника и најрањивијег дела популације.

Не тражимо да они буду на врху приоритета, али владе бројних земаља морају да буду свесне да су транспортни радници врло битни за испоруку вакцина, рекао је Александр де Жунијак, генерални директор Међународног ваздушног транспорта (ИАТА).

Ерлајнс фор Америка, организација која представља велику већину авио-компанија из САД је сагласна са овим предлогом, јер транспортни радници имају дужност да испорче вакцине широм света због чега је "круцијално да они буду радно способни и да буду спремни да помогну где треба".

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести