Од сутра нове рестриктивне мере у Немачкој

БЕРЛИН: У Немачкој сутра, 24. априла, ступају на снагу нове рестриктивне мере у борби против корона вируса које су донете упркос жестоким критикама, а сва нова правила важе најкасније до 30. јуна.
korona
Фото: pixabay.com

Ако седмодневна инциденција (број нових случајева короне на 100.000 становника) три дана заредом буде већа од 100, аутоматски се повлачи такозвана „сигурносна коцница“.

Пооштрене рестрикције на снази остају све док седмодневна инциденција пет дана заредом не буде мања од 100, преноси Дојче веле.

Када је реч о приватним контактима, чланови једног домаћинства смеју да се виде и друже с максимално једном особом из другог домаћинства. Не рачунају се деца млађа од 14 година. То ограничење не важи за састанке брачних партнера или особа које живе заједно, односно у случају неге особа којима је потребна помоћ. Максималан број особа које смеју да присуствују сахранама је 30.

Полицијски час на снази је од 22:00 до 5:00 следећег јутра. Грађани у то време не смеју да напуштају своје станове или куће. Изузетак важи у случају хитног одласка до лекара или у неким другим случајевима у којима се мора спречити опасност по живот људи или животиња.

Кретање на свежем ваздуху дозвољено је до поноћи, али људи смеју да се крећу сами, а забрањено је коришћење спортских терена или дворана. Изузетак важи за људе који морају да обављају свој посао, на пример новинари, или за људе који се старају о другим особама, односно члановима своје породице.

Све локације у којима грађани проводе своје слободно време (базени, сауне, велнес-центри, бордели, фитнес-центри, спортске дворане и слично) морају да буду затворени.

Продавнице смеју да услуже муштерије само ако они донесу негативан тест на корону, односно након што резервишу термин за боравак у продавници или робној кући. Ако инциденција порасте на више од 150, муштерије смеју само да преузму наручену робу у дућанима.

Рестрикције не важе за продавнице у којима се продаје храна и пиће, апотеке, трговине с дечијим потрепштинама, оптичаре, бензинске пумпе, киоске, центре за башту или продавнице који продају артикле за кућне љубимце. Број муштерија зависи од величине продавнице. У затвореним просторима купци морају да користе заштитне маске.

Позоришта, опере, концертне дворане, музички клубови и биоскопи (осим ауто-биоскопа) се затварају и забрањује се одржавање било каквих догађаја.

Посетиоци и даље могу да обилазе оне делове зоолошких вртова који се налазе на отвореном - али само пошто донесу негативан тест на корону.

Дозвољен је само индивидуални спорт без контакта - који се практикује насамо, удвоје или с члановима сопственог домаћинства. Деци млађој од 14 година дозвољено је да се баве спортом у групама. Изузеци постоје за професионалне спортисте.

Забрањује се рад угоститељима, али ипак постоје изузеци: и даље смеју да раде ресторани у центрима за рехабилитацију болесника или старачким домовима, и даље је дозвољено да се храном снабдевају бескућници.

Забрањена је конзумације хране и пића у ресторанима и кафићима, али је дозвољено издавати храну или пиће за понети. Достава хране такође је дозвољена.

Дозвољен је рад фризерских салона, али муштерије морају све време да носе заштитне маске, а приликом уласка у салон морају да донесу и негативан тест на корону (стар максимално 24 сата).

Изнајмљивања туристичких преноћишта је забрањено.

Независно од „сигурносне кочнице“, за школе и даље важи правило да се ученици и наставно особље морају тестирати два пута недељно. Ако инциденција порасте на више од 100, мења се модел и у зависности од инциденције прелази на хибридну, односну онлајн-наставу.

Слична правила важе и за обданишта, где је дозвољено организовање чувања оне деце чији родитељи морају да буду на радном месту.

Запослени који морају да дођу на радно место њихове фирме морају да понуде два теста на корону недељно, то је правило у среду усвојила савезна немачка влада.

Гдегод је то могуће, фирме својим радницима морају да омогуће да раде од куће. Одржавање миса и других верских обреда није регулисано „сигурносном кочницом“ - за њих важе иста правила као и до сада.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести