Области у Украјини се спремају за референдуме о припајању Русији

ДОЊЕЦК: Проруске власти на територијама у Украјини најавиле су да ће од сутра, 23. септембра па до 27. септембра, бити одржани референдуми о припајању Русији четири украјинске области.
ukrajina rusija
Фото: pixabay.com

Референдум ће бити одржати у самопроглашеним републикама Доњецк (ДНР) и Луганск (ЛНР), као и у Херсонској и Запорошкој области.

"Референдум о уласку Луганске Народне Републике у састав Руске Федерације као конститутивног ентитета Руске Федерације биће одржан од 23. до 27. септембра", саопштио је председник Народног већа ЛНР Денис Мирошниченко, пренео је "Спутњик".

Референдумско питање ће гласити: "Да ли сте за улазак ЛНР у састав Руске Федерације као правног субјекта Руске Федерације?"

У исто време биће одржани и референдуми у ДНР, Херсонској и Запорошкој области.

Посланици Народног већа ДНР усвојили су закон о референдуму.

Закон о референдуму ДНР по питању уласка у састав Руске Федерације као субјекта РФ ступио је на снагу у ДНР.

Истовремено, Централна изборна комисија Русије је саопштила да ће помоћи изборним комисијама ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, да припреме изборна места на територији Русије за грађане који су били принуђени да напусте своје домове.

Централна изборна комисија за референдум о уласку ДНР у састав Русије одржала је први састанак у Доњецку и размотрена су организациона питања.

Раније је парламент ЛНР усвојио закон о одржавању референдума на тој територији, а потписао га је лидер ЛНР Леонид Пасечник.

Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки такође је саопштио да ће референдум о уласку Запорошке области у састав Русије бити одржан од 23. до 27. септембра, као и да је одговарајући документ већ потписан, додаје "Спутњик".

Пре неколико дана су Јавне коморе ЛНР и ДНР изашле са иницијативом да се под хитно спроведу референдуми о уласку у састав Руске Федерације.

Како показују истраживања агенције за испитивање јавног мњења ИНСОМАР, огромна већина становника ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области желела би да њихове територије по завршетку специјалне војне операције уђу у састав Русије.

На гласање намерава да изађе 83 одсто у ЛНР, 80 одсто у ДНР, 72 одсто у Запорошкој области и 65 одсто у Херсонској области.

НАТО је данас осудио планове Русије да одржи референдуме у окупираним регионима Украјине и позвао све државе да одбаце, како се каже, "очигледне руске покушаје територијалног освајања".

"Лажни референдуми у регионима Доњецка, Луганска, Запорожја и Херсона у Украјини немају легитимитет и представљају грубо кршење Повеље УН", наводи се у саопштењу Северноатлантског савеза и додаје се да НАТО неће признати "нелегалну и нелегитимну анексију".

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести