Њујорк тајмс: Џонсон и Џонсон затворио фабрику за ковид вакцину

ВАШИНГТОН: Америчка компанија Џонсон и Џонсон је крајем прошле године без медијске пажње затворила једину своју фабрику која производи састојке вакцине против ковида 19, објавио је ''Њујорк тајмс'', позивајући се на изворе упознате с том одлуком.
vakcina vakcinacija
Фото: pixabay.com

Заустављање је привремено, а очекује се да ће фабрика у Лајдену поново почети да производи вакцину након неколико месеци, пише њујоршки дневник, а преноси Ројтерс.

Пошто фабрика у Лајдену привремено није доступна, могла би да смањи снабдевање Џонсон и Џонсон вакцином за неколико стотина милиона доза, наводи ''Њујорк тајмс'', позивајући се на једну од особа које су упознате с одлуком компаније.

Џонсон и Џонсон тренутно има милионе доза вакцине против ковида 19 на лагеру и наставља да снабдева све своје локације које врше пуњење и производњу по лиценци, укључујући јужноафричку фирму Аспен, са супстанцом која је потребна за производњу вакцине, наводи компанија у саопштењу.

Настављамо да испуњавамо своје уговорне обавезе с КОВАКС-ом и Афричком унијом, саопштио је Џонсон и Џонсон.

Објекат, у холандском граду Лајдену, уместо ове, тренутно прави експерименталну, али потенцијално исплативију вакцину за заштиту од вируса који није повезан са ковидом 19, наводи се у извештају.

Џонсон и Џонсон је прошлог месеца предвидео чак 3,5 милијарди долара продаје своје вакцине против ковид-19 у 2022. години, што је скок од 46 одсто, али је лошије у поређењу са ривалима, а ова компанија је пријавила продају од 2,39 милијарди долара од вакцине против ковид-19 2021. године, али није достигла сопствени циљ од 2,5 милијарди долара, додаје њујоршки лист.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести