Нови сој у Француској има више мутација од омикрона

ПАРИЗ: Нови сој корона вируса Б.1.640.2, доказан је почетком децембра код једне особе која је дошла из Камеруна, а како је саопштено из болнице у Марсеју, тим сојем на подручју југа Француске заражено је 12 особа.
korona virus
Фото: pixabay

О овом соју се готово ништа не зна, осим да има 46 мутација, што је више од омикрона, код кога постоје 37 промена генетског материјала изворног вируса, а такође се може утврдити да је то "круна" већ познатих мутација Н501Y каква је утврђена у соју Алфа и мутације Е484К, пише Дојче веле (ДW).

За те промене је познато да се тако вирус снажније повезује с људским ћелијама, што значи и да се лакше и брже шири, али због малог броја случајева, не зна се баш ништа о најважнијем: колико је тај нови сој заразан и колико је опасан.

Не зна се ни да ли је настао у Камеруну, али стручњаци сматрају како је то лако могуће, већ и због чињенице да је тамо вакцинисано само негде око 2,4 одсто популације, што значи да вирус има "широко поље" где може да се шири, а тако и мутира.

Нова сазнања су се стекла и анализом соја омикрона, иако постоје и смртни случајеви од овог соја, стручњаци широм света су утврдили како тај сој вируса пре свега остаје у горњим деловима дисајних путева: носу, грлу и душнику, наводи ДW.

На универзитету у Хонгконгу су утврдили како се омикрон шири до 70 пута брже од делте кад је реч о бронхијама, али и до десет пута слабије у самим плућима, што би значило и да је ређе потребна интензивна болничка нега, али с обзиром на велики број новозаражених, то је ипак оптерећење за здравствени систем.

Виролози још од почетка ове пандемије упозоравају како је могуће да буде на хиљаде сојева вируса,а постоји и могућност "укрштања" с другим вирусима: у Израелу се једна 31-годишња трудница која није била вакцинисана заразила и вирусом короне и вирусом "обичног" грипа, пренео је Times of Israel.

Заражена трудница на срећу није теже оболела, али лекари су веома опрезни с прогнозама о томе како би та комбинација могла да утиче за наше здравље, док кад је реч о сојевима короне, стручњаци тврде да су вакцинисани и они који су преболели ковид 19 спремнији и за нове мутације.

Учинак вакцина је нешто нижи, али створени заштитни механизми у нашем телу делују у 70 до 80 одсто случајева,а када је реч о такозваним Т-ћелијама, научна заједница тврди да оне "препознају" и омикрон готово пођеднако добро као и изворни сој из Вухана, наводи Дојче веле.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести