Нове оптужбе против Фејсбука за подстицање говора мржње

МЕНЛО ПАРК, Калифорнија: Фејсбук се суочио са додатним притиском након што је нови узбуњивач изнео оптужбе да у тој компанији свесно подстичу говор мржње и друге незаконите активности.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Документи који су процурели у јавност, између осталог, бацају додатну светлост и на оптужбе да компанија није уважила упозорења и забринутост запослених због изношења дезинформација о изборима, преноси лондонски дневник Гардијан.

Наводи новог узбуњивача, кога је интервјуисао новинар "Вашингтон поста", наводно су садржани и у жалби поднетој Комисији за хартије од вредности, установи која се у САД бави регулативом ради заштите улагача у компаније које активно тргују на берзи.

Бивши службеник Фејсбука је у жалби детаљно навео како су званичници компаније често одбијали да спроводе безбедносна правила из страха да ће наљутити Доналда Трампа и његове политичке савезнике.

Такер Боундс, запослен у сектору за комуникације Фејсбука, наводно је одбацио забринутост јавности у вези са улогом ове друштвене мреже у изборним манипулацијама 2016. године.

То ће бити кратки бљесак у јавном протсору. Неки законодавци ће се наљутити, а онда ће се за неколико недеља прећи на нешто друго. У међувремену, штампамо новац у подруму и добро смо, изјавио је Боундс под заклетвом, пренео је Пост.

Тврдње узбуњивачице Френсис Хауген изнете су истог дана када су новинске куће Њујорк тајмс, Вашингтон пост и Ен-Би-Си објавиле извештаје засноване на интерним документима на које се позивала и Хаугенова, а који нуде дубљи увид у ширење дезинформација и теорија завере на Фејсбуку, посебно у вези са председничким изборима у САД 2020. године.

Документи показују да су запослени у Фејсбуку више пута изражавали забринутост и пре и после избора, када је Доналд Трамп покушавао да лажно и неосновано поништи победу Џозефа Бајдена.

Према Њујорк тајмсу, стручњак за обраду података у Фејсбуку је недељу дана након избора предочио колегама у управи да је 10 одсто свих америчких прегледа политичких садржаја било праћено постовима у којима се неосновано тврдило да је гласање било лажно и намештено.

Међутим, увек када би запослени у Фејсбуку апеловали на компанију да делује поводом таквих објава, управа компаније није успевала да се ухвати у коштац с тим проблемом, пренео је Тајмс.

Интерни документи такође показују да су аналитичари у Фејсбуку открили да су алати за препоруке који постоје на тој платформи више пута усмеравали кориснике ка екстремистичким групама.

Запослени су на то у више наврата интерно упозоравали менаџмент, међутим неки менаџери и руководиоци су игнорисали та упозорења, известио је Ен-Би-Си.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести