Немачка: Заксен-Анхалт уводи повластице за вакцинисане

БЕРЛИН: Немачка покрајина Заксен-Анхалт прва је увела повластице за особе које се вакцинишу против корона вируса, па тако за њих неће важити обавеза изолације после повратка са пута из иностранства.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Према савезним мерама, које сутра ступају на снагу, ко у Немачку допутује из ризичних региона мора у карантин, и са собом, ако долазе из земаља у којима је присутан нови сој, имати негативан тест не старији од 48 сати, док они који долазе из других региона могу тест урадити у року од 48 сати у Немачкој.

Ранији нацрт уредбе немачке владе предвиђао је изузетке за већ вакцинисане, као и особе које су већ биле заражене короном.

Сада је покрајина Заксен-Анхалт донела своје мере и већ од петка вакцинисани неће морати у карантин.Према уредби ове покрајине у карантин неће морати лица која су најмање 14 дана пре пута у потпуности завршили процес вакцинације.

То важи и за особе које су пре уласка у покрајину најмање 21 дан и највише пре шест месеци имале коронавирус.Тиме је Заксен-Анхалт прва покрајина у Немачкој која уводи повластице за вакцинисане и излечене.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и министар здравља Јенс Шпан раније су говорили да неће бити никаквих привилегија за вакцинисане.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести