Немачка: Уставни суд одбацио жалбе на владине мере

БЕРЛИН: Немачки Уставни суд одбацио је хитне жалбе на владину одлуку о увођењу ноћног полицијског часа у регионима са високим стопама инфекција коронавирусом.
berlin
Фото: pixabay.com

Уставни суд је, међутим, у својој одлуци навео да одбијање хитних жалби не значи да је полицијски час у складу са немачким Основним законом (Уставом), додајући да ће судије детаљније размотрити то питање током главне расправе, преноси Ројтерс.

Немачка је прошлог месеца усвојила закон којим је влада канцеларке Ангеле Меркел добила већа овлашћења за борбу против трећег таласа коронавируса, укључујући и могућност увођења полицијског часа између 22 часа и 5 сати ујутру у регионима са високом стопом заразе.

Меркел је на основу овог прописа наметнула правила, након што су неке од 16 немачких савезних држава одбиле да уведу строге мере упркос великом порасту случајева Ковид 19.

Одлука суда долази у тренутку када подаци указују да су строге мере помогле у успоравању трећег таласа инфекције и смањењу нових случајева Ковид 19.

Данас је потврђено 18.034 нових случајева коронавируса у Немачкој, али та цифра је за 4.000 мања него пре недељу дана, а седмодневна учесталост случајева на нивоу целе државе на 100.000 становника пала је на 132, са 141, што је најниже у последње три недеље.

Три немачке државе сада су испод кључног прага од 100 случајева на 100.000 који захтева строге мере - Хамбург, Доња Саксонија и Шлезвиг-Холштајн, док се још три приближавају том резултату - Берлин, Бранденбург и Мекленбург-Западна Померанија.

У уторак се немачка влада сложила да ублажи ограничења за људе који су у потпуности вакцинисани или су се опоравили од КОВИД-19, а ова уредба би могла да ступи на снагу током викенда.

Након спорог почетка, темпо вакцинација се убрзава у Немачкој, а број људи са коронавирусом којима је потребна интензивна нега у болници почео је да опада.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести