Немачка очекује прагматичан став САД о Северном току 2

БЕРЛИН: Немачка очекује да ће америчка администрација заузети прагматичан приступ пројекту „Северни ток 2“ за испоруку руског гаса у Европу и залаже се за завршетак гасовода упркос противљењу САД, рекли су ЕУ и немачки званичници и дипломате са којима је Ројтерс разговарао о овом питању.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Агенција наводи да су дипломате става да је за Берлин најбоља стратегија да се САД представи цела ствар у облику готовог пројекта, а да је гасовод већ изграђен око 95 одсто и могао би бити завршен до септембра.

У Берлину покушавају да купе време и осигурају да изградња буде завршена, јер мисле да ће када се гасовод покрене ствари изгледати другачије за САД, рекао је Ројтерсу високи дипломата Европске уније о том питању.

Као и други званичници који су разговарали са Ројтерсом, и овај дипломата је одбио да буде именован због осетљивости самог питања.

Берлин верује да у Вашингтону постоји спремност да се разговара о овоме и пронађе решење, рекао је други дипломата ЕУ агенцији и нагласио да Немачка тек треба да започне суштинске разговоре са администрацијом Бајдена о Северном току 2 и да дефинитивно не зна став САД.

Агенција наводи да су САД покушале да блокирају пројекат који води руски "Газпром" вредан 11 милијарди долара, а и стара и нова америчка администрација увеле су санкције против неких компанија и упозориле друге укључене у пројекат на ризик од санкција.

Ројтерс наводи да је Бела кућа саопштила да председник Џо Бајден сматра да је гасовод испод Балтичког мора до Немачке лоша идеја за Европу.

Немачке дипломатре изјавиле су агенцији да очекују да се министар спољних послова Хајко Мас први пут састане „лицем у лице“ са америчким државним секретаром Антонијем Блинкеном крајем овог месеца на састанку министара спољних послова НАТО-а у Бриселу, и да ће бранити „Северни ток 2“ као приватно, а не политичко предузеће, што је и став који имају компаније које су укључене у пројекат и које истичу да он има пуно комерцијално оправдање.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести