Немачка: Још барем пет месеци живот уз строге мере

Упркос свим напорима, још нисмо дошли до прекретнице. Број новозаражених је и даље врло велик", рекао је министар привреде и члан кризног штаба за борбу против епидемије Петер Алтмајер
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

БЕРЛИН: Дан уочи састанка представника немачке савезне владе и савезних покрајина водећи немачки политичари умањују очекивања у погледу скорог попуштања мера затварања у борби против ширења пандемије корона вируса.

"Упркос свим напорима, још нисмо дошли до прекретнице. Број новозаражених је и даље врло велик", рекао је министар привреде и члан кризног штаба за борбу против епидемије Петер Алтмајер у разговору за Билд.

Одбацио је наде у скорашње попуштање мера и наслутио да би оне могле трајати до краја зиме.

"Ми ћемо најмање следећих четири до пет месеци морати да живимо с изразитим мерама опреза и ограничењима", рекао је Алтмајер и додао како немачка привреда не може приуштити "јо-јо" отварања и затварања.

Циљ је, како је рекао, да се избегну бројке као у суседству, попут Француске, која је бележила и по 50.000 новооболелих дневно. Слично је за исти дневник рекао и премијер Саксоније Михаел Кречмер.

"Моје је мишљење да нема основа за попуштања мера, с обзиром на то да је још увек велик број новозаражених", казао је Кречмер.

Баварски премијер Маркус Зедер залаже се не само за задржавање постојећих мера затварања него и за њихово пооштравање, преноси Индеx.

"Не постоје никакве основе за ублажавање мера. Ко прерано укида мере, тај ризикује Божић. Ми се, пак, морамо запитати јесу ли актуалне мере довољне", рекао је Зедер.

Од почетка новембра у Немачкој су на снази мере смањења друштвених контаката, што укључује и затварање угоститељских и културних објеката. За сада је планирано да ове мере на снази остану до краја месеца уз могућност продужења.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести