Немачка: АстраЗенекина вакцина само млађима од 65 година

АстраЗенекина вакцина против ковид-19 треба да се даје само особама млађим од 65 година, саопштио је данас немачки Комитет за вакцину у ажурираној препоруци о вакцини
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit

БЕРЛИН: АстраЗенекина вакцина против ковид-19 треба да се даје само особама млађим од 65 година, саопштио је данас немачки Комитет за вакцину у ажурираној препоруци о вакцини, позивајући се на непостојање довољно података који би препоручили употребу ове вакцине старијим старосним групама.

Тренутно нема довољно података да би се проценила ефикасност вакцине за старије од 65 године, навео је комитет у одлуци, коју је ставио на располагање немачком Министарству здравља, пренео је Ројтерс.

Вакцина АстраЗенеке, за разлику од мРНК вакцина, треба да се понуди само људима старости од 18 до 64 године у свакој фази, наведено је у саопштењу.

Европска агенција за лекове донеће сутра одлуку о одобрењу АстраЗенекине вакцине против ковид-19.

Истрага у белгијској фабрици АстраЗенеке

БРИСЕЛ: Белгијска медицинска агенција покренула је на захтев Европске уније истрагу о постројењу АстраЗенеке недалеко од Брисела, због ескалације у смањењу испорука вакцина за ЕУ.

Прва посета званичника Белгијске медицинске агенције завршена је јуче у постројењу Сенефе у Еноу, саопштило је министарство здравља.

Узорци и записи узети су из фабрике, а даља инспекција биће обављена наредних дана, преноси Ројтерс.

Истрагу је захтевала ЕУ због сумње у објашњење АстраЗенеке о очекиваном смањењу испоруке вакцине за европски блок.

АстраЗенека је саопштила да ће бити у могућности да испоручи земљама ЕУ само 25 одсто од 100 милиона доза, које су биле очекиване до краја марта, због проблема у белгијској фабрици која је у поседу француске научне компаније Новасеп.

Европска агенција за лекове треба да одобри вакцину АстраЗенеке у фебруару.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести