НАТО: Сирија одмах да престане са акцијама у Идлибу

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је сиријске власти да не гађају цивилне објекте у провинцији Идлиб, где сиријска војска напада положаје милитаната.
Idlib Foto: AP Photo/Hassan Ammar
Фото: AP Photo/Hassan Ammar

„Апелујемо на Асадов режим, као и на Русију која пружа подршку, да се без одлагања престане са таквим нападима и да се поштује међународно право“, изјавио је Столтенберг у уторак на конференцији за новинаре у Бриселу.

Стотине хиљада људи је било принуђено да напусти своје домове због милитантских дејстава у тој области, а УН у потпуности подржавају напоре усмерене на превазилажење сукоба, додао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је такође нагласио да ће министри одбране држава Алијансе разматрати ово питање на предстојећем састанку у Бриселу.

Ситуација у Сирији

Након договора у мају 2017. године у Астани (сада Нур Султан) између Русије, Ирана и Турске о формирању четири зоне деескалације у Сирији, три зоне су од 2018. године под контролом Дамаска, а четврту зону, која се налази у провинцији Идлиб, као и делове суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа за сада не контролишу владине снаге, већ је највећи део под влашћу терориста из „Нусра фронта“.

 

У септембру 2018. године Русија и Турска су у Сочију потписале споразум о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, где се налази више од десет разних формација.

Претходно је руско Министарство иностраних послова саопштило да без обзира на покушаје средином јануара да се у Идлибској зони деескалације успостави мир, терористичке акције не само да нису смањење, него су се појачале.

 

Спутњик

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести