Москва позива Баку и Јереван да поштују договорено примирје

МОСКВА: Русија је данас позвала Јерменију и Азербејџан да прекину непријатељства и поштују споразум о прекиду ватре, након што је Москва изразила „екстремну забринутост“ због обнове борби између две земље.
Moskva, pixabay
Фото: Pixabay.com

У саопштењу, руско Министарство спољних послова је саопштило да је јутрос у 09:00 сати по московском времену посредовало у договору о прекиду ватре и да очекује да обе стране испуне услове споразума, преноси Ројтерс.

Азербејџански медији известили су да су се Баку и Јереван данас од 09:00 часова по локалном времену договорили о прекиду ватре у новом сукобу у коме има људских жртава, пренела је агенција РИА Новости.

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је раније дана у обраћању парламенту да је интензитет борби смањен, али да и даље постоје сукоби у неким областима.

Азербејџански медији наводе да је прекид ватре прекинут у року од 15 минута, преноси Ројтерс.

Пашињан је данас саопштио да је 49 људи погинуло у гранатирању на граници са Азербејџаном, преноси агенција РИА Новости.

Он је додао да ова цифра није коначна.

Током ноћи избили су оружани сукоби на јерменско-азербејџанској граници, а стране се међусобно оптужују да су започеле ново заоштравање у коме су и Јеременија и Азербејџан известили о жртвама међу припадницима своје војске.

Јереван је навео да је азербејџанска војска гранатирала територију Јерменије користећи артиљерију и беспилотне летелице.

Баку је саопштио да је јерменска војска пуцала на положаје азербејџанских трупа на граници, када је дошло до сукоба.

Министарство спољних послова Азербејџана оптужило је Јерменију да намерава да поремети мировни процес.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести