Модерна тражи од САД и ЕУ да одобре њену вакцину

ВАШИНГТОН: Фармацеутска компанија Модерна затражила је од америчких и европских регулатора да дозволе употребу њене вакцине против корона вируса.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Компанија је тражила од америчке Управе за храну и лекове (ФДА) да преиспита проширени скуп података, који показује да је вакцина 94,1 одсто ефикасна у спречавању Ковида-19 и 100 одсто ефикасна у спречавању тешких случајева болести, преноси ЦНН.

Чланови ФДА састаће се са саветодавним одбором у децембру како би размотрили пријаве Модерне и компаније Фајзер, која је прва аплицирала за хитну дозволу за упоребу вакцине против корона вируса.

Непосредно пре Модерне, компанија Фајзер и њен немачки партнер Бионтек затражили су да започну вакцинације у САД у децембру.

Модерна је своју вакцину развила са америчким Националним институтима за здравље, а током викенда је добила коначне резултате који показују да је ефикасна у више од 94 одсто случајева, преноси Глас Америке.

Од 196 случајева Ковида-19 до сада, у њеној студији у Америци, 185 учесника тестирања добило је плацебо а 11 праву вакцину. Једини људи који су се тешко разболели - 30 учесника меду којима је једна особа преминула - примили су лажне вакцине.

Европски пандан ФДА - Европска агенција за лекове - саопштила је да је такође спремна да брзо да зелено светло за хитну употребу вакцине.

ФДА је обећала да ће, пре него што одлучи да дозволи вакцинацију за Ковид-19, њени научни саветници водити јавну дебату о томе да ли има довољно доказа за ефикасност свог појединацног кандидата за вакцину.

Прво ће Фајзер и Бионтек 10. децембра представити податке који показују да је њихова вакцина ефикасна у 95 одсто случајева. Модерна очекује да је њен ред "на суду науке" недељу дана касније, 17. децембра.

Ако ФДА дозволи хитну употребу, Модерна очекује да ће 20 милиона доза бити спремно у САД до краја године. Примаоцима ће бити потребне две дозе, тако да је количина довољна за 10 милиона људи.

Фајзер очекује да до краја децембра има 50 милиона доза за глобалну употребу. Половина - довољна за око 12,5 милиона људи - је означена за употребу у САД.

Ове недеље, други панел америчких стручњака, који су формирали Центри за контролу и превенцију болести, састаће се да одлучи како ће се распоређивати првобитне залихе вакцине.

Очекује се да ће драгоцене прве дозе бити резервисане за здравствене раднике, а ако су вакцине довољно ефикасне и безбедне код осетљивих старијих грађана - за становнике домова за стара лица.

Како више вакцина постепено буде доступно наредних месеци, радници других служби за најважније услуге и они којима прети највећи ризик озбиљних компликација због корона вируса биће следећи у реду. Међутим, не очекује се да ће пре пролећа бити довољно вакцина за цело становништво.

Астра Зенека је прошле недеље објавила збуњујуће прве резултате истраживања своје вакцине у Британији и Бразилу.

Вакцина је, по свему судећи, била 62 одсто ефикасна када је тестирана како је првобитно планирано, када су учесници добили две пуне дозе.

Али због грешке у производњи, мали број волонтера добио је нижу прву дозу и Астра Зенека наводи да је у тој групи, вакцина била ефикасна у 90 одсто случајева. Експерти кажу да није јасно зашто би приступ са нижом дозом био делотворнији и кажу да је то можда само статистичка грешка.

Фармацеутска компанија Џонсон & Џонсон је такође у финалној фази тестирања у САД и неколико других земаља. Њена вакцина, као и она Астра Зенеке, користе безопасне вирусе прехладе да би преносили генетски код вируса кроз тело и припремили имунолошки систем.

Различите технологије имају последице на то колико ће се лако дистрибуирати по свету. Вакцине Астра Зенеке не морају да се држе у замрзивачима, као што је случај са Фајзеровом и вакцином Модерне.

Вакцину развија и америчка компанија Новавекс, а вакцине три кинеске и једне руске компаније такође се тестирају на хиљадама људи у земљама широм света.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести