Мицкоски позива на протест за одбрану македонског идентитета

СКОПЉЕ: Лидер македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски позвао је на надстраначки протест за, како је навео, "одбрану црвене линије која је последњи бедем" северномакедонском идентитету.
skoplje, tanjug
Фото: Tanjug/ T.Valič, arhiva

Он је на протест позвао након интервјуа премијера Зорана Заева који је рекао да Бугарска и Северна Македонија немају подељену историју, већ заједничку, те да је Гоце Делчев револуционар и за Бугаре и за Македонце које су се борили за слободну Македонију и Одринског региона.

Заев у интервјуу за бугарску агенцију БгНес навео, Бугарска није фашизам, већ је пријатељ.

"Постојала је (бугарска) администрација, на почетку Другог светског рата, али после се Бугарска борила против фашизма, за слободу и демократију и била је део антифашистичког фронта", навео је Заев.

"Протест сада, да не буде прекасно! Ако су се наши дедови од 1941. до 1944. године борили против администрације као што манипулише Заев, онда су они прави терористи и преступници, а не ослободиоци. Не! Наша слобода је дело народне борбе против окупатора, као и многих жртава, падова и победа", навео је Мицкоски на Фејсбуку.

Македонија је, како је навео, за пријатељство, а пријатељство значи узајамно поштовање, преноси МИА.

Мицкоски је најавио протест аутомобилима за 18 сати у центру Скопља, због поштовања епидемиолошких мера због корона вируса.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести