Меркел: На крају ће и Немачка морати да забрани дизелаше

БЕРЛИН: Немачка ће на крају морати да прати друге европске земље у погледу забране нових дизел мотора на путевима, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел, признајући први пут дизелаши одбројавају дане након скандала са емисијом гасова.
Tanjug/AP
Фото: Michael Kappeler/dpa via AP

Признање Меркелове, у интервјуу за недељник Суперилу, дошло је поводом растућег притиска регулаторних органа током лета на немачке произвођаче аутомобила због употребе уредаја за прикривање стварног нивоа емисије гасова из дизел мотора, преноси агенција Ројтерс.

"Не желим да наводим тачну годину", рекла је она за овај магазин, настављајући предизборну кампању после тронедељног одмора. Међутим, како је додала, планови Британије и Француске да протерају возила са унутрашњим сагоревањем до 2040. године "представљају осправан приступ".

Судбина аутомобилског сектора, највећег немачког извозника који обезбеђује око 800.000 радних места, врућа је тема у кампањи за изборе 24. септембра, на којима Меркелова тражи четврти мандат, при чему политичари оптужују менаџере ауто индустрије за неуспех у налажењу адекватног одговора на скандал са емисијом гасова.

Овог месеца је постигнут договор о поправци мотора на 5,3 милиона дизел аутомобила ради смањење загађења и поправљања репутације ове индустрије, која је нарушена пре две године после Фолксвагеновог признања да је варао америчке регулаторе на тестирањима емисије гасова.

Министри и портпароли владе одбили су да обећају забрану дизел мотора током прве половине августа, док је Меркелова била на одмору у италијанским Алпима. Њено одсуство наишло је на критику њеног претходника Герхарда Шредера, који је рекао да би се он вратио са одмора како би "пеузео ствари у своје руке".

Осврнувши се на ово питање, Меркелова је у Дортмуну изјавила овог викенда да аутомобилска индустрија мора да поврати поверење, тако што ће понудити бенефите кроз програм куповине старо за ново и поправљањем софтвера.Потрошачи који су били "преварени", морају добити резултате емисије гасова у животној средини који су им обећани, додала је она.

Меркелова је додала да би Немачка требало наредних година да се фокусира на изградњу станица за пуњење батерија и потребну припадајућу инфраструктуру широм земље, пошто електрични аутомобили све више постају реалност на путевима у земљи.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести