Мексико најсмртоноснији за новинаре у 2022. години

МЕКСИКО СИТИ: Мексико је земља у којој је током 2022. године убијено највише новинара, наводи се у данас објављеном извештају организације Репортери без граница (РСФ).
1
Фото: ilustracija/pixabay

У извештају РСФ су документовани алармантни докази о отмицама, нападима и хапшењима медијских радника, а у периоду од почетка јануара до 1. децембра 2022. године регистровано је 11 убистава медијских посленика из лалтиноамеричких земаља, тј. приближно 20 одсто од укупног броја новинара страдалих у свету, преноси Ројтерс.

"Притисци цивилног друштва и међународних организација уз механизме заштите које примењују локалне власти били су недовољни", констатује се у извештају РСФ.

Широм света РСФ је пријављено 57 убистава новинара, или 18,8 одсто више него у 2021. години, али сматра се да је до овог повећања дошло због оружаног сукоба у Украјини. Ипак, скоро половина убистава новинара догодила се у земљама северне и јужне Америке.

Државе уздрмане насиљем као што су нпр. Хаити, Никарагва и Бразил сматрају се најризичнијим за спровођење истрага о проблемима везаним за организовани криминал, банде и корупцију, наводи се у извештају РСФ. У извештају се посебно говори о убиствима тројице новинара у Бразилу, који су посвећено извештавали о илегалној сечи и крчењу шума у Амазонији.

Организација РСФ у свом извештају наводи и да је широм света нестало 49 медијских радника, а да је њих 65 киднаповано.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести