Меј: Близу смо договора с ЕУ о Брегзиту

ЛОНДОН, БЕРЛИН: Велика Британија и Европска унија близу су договора о уређеном Брегзиту, навела је у ауторском тексту у немачком листу "Велт" британска премијерка Тереза Меј и позвала Европску комисију да зарад постизања споразума унапреди сопствену позицију уочи данашњег почетка неформалног самита ЕУ у аустријском граду Салцбургу.
Tereza Mej  Foto: Bryan Lawless/PA via AP
Фото: Bryan Lawless/PA via AP

Ројтерс преноси да је Мејова навела да је потребно да обе стране покажу добру вољу како би се избегао неуређени излазак Британије из европског блока у марту наредне године, у вези са чим постоје страхови да би могао да изазове велике економске проблеме.

"Близу смо постизања уређеног повлачења, што је суштинска основа за изградњу блиског будућег партнерства. Да би се стигло до успешног закључка и баш као што је Уједињено Краљевство унапредило своју позицију, биће потребно да ЕУ учини исто. Ниједна страна не може да захтева оно што је неприхватљиво другој, попут спољне царинске границе између различитих делова Уједињеног Краљевства", написала је британска премијерка.

Ројтерс наводи да данас у Салцбургу почиње дводневни састанак лидера ЕУ на којем ће бити одржани разговори за које је британски министар за Брегзит Доминик Раб казао да ће бити "важна прекретница".

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести