Медојевић: Са Србијом,најважнијим партнером, постићи споразум

Председник црногорског Покрета за промјене, члана Демократског фронта, Небојша Медојевић, изразио је уверење да Црна Гора, са својим најважнијим спољнополитичким партнером - Србијом, мора да склопи "споразум о стратешком партнерству"
medojevic/tanjug/I.Petrović, arhiva
Фото: tanjug/I.Petrović, arhiva

ПОДГОРИЦА: Председник црногорског Покрета за промјене, члана Демократског фронта, Небојша Медојевић, изразио је уверење да Црна Гора, са својим најважнијим спољнополитичким партнером - Србијом, мора да склопи "споразум о стратешком партнерству", којим ће се дефинисати стратешки национални интереси двеју држава и договорити сви међусобни односи, преноси портал ЦдМ из Подгорице.

Такав споразум морао би, како каже, да у потпуности уважи мултиетнички карактер државе Црне Горе и постигнути договор са мањинским народима о њиховој пуној интеграцији у државу Црну Гору, уз поштовање најстрожих међународних стандарда којима се штите права мањина.

Медојевић сматра да стабилност Црне Горе мора бити заснована на превазилажењу вишевековних идентитетских спорења и сукоба између "црногорских Црногораца и црногорских Срба" и њиховом искреном и истинском помирењу.

"Конзенсус око чланства ЦГ у ЕУ и неопходности коренитих реформи у циљу остваривања тог циља је први доказ да је договор о будућности државе у Црној Гори могућ. Кроз преговоре о чланству Црна Гора ће морати да се радикално мења набоље и да постепено постаје другачија, боља, демократска и правна држава са стабилним институцијама заснованим на владавини права и сили закона, а не закону силе. У Црној Гори више никад, нико не сме бити изван и изнад закона", поручио је Медојевић.

Он је навео да се тек одласком Ђукановића са политичке сцене, стварају услови за почетак дијалога о новом "Пакту за стабилност државе Црне Горе".

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести