Маск: Ако не купим Твитер за 43 милијарде долара, имам план "Б"

ВАНКУВЕР: Извршни директор "Тесле", милијардер Илон Маск, признао је синоћ на конференцији ТЕД2022 у Ванкуверу да "није сигуран" да ли ће заиста успети да купи 100 одсто акција Твитера, након што је у поднеску достављеном регулаторима открио да је понудио цену од 54,20 долара по акцији или око 43 милијарде долара.
ilon mask
Фото: Tanjug (AP Photo/Chris Carlson, File)

Твитер је потврдио да је примио понуду коју Управни одбор тек треба да размотри, при чему је понуђена цена по акцији много нижа од 70 долара колико су достигле прошлог лета, пише ЦНБЦ.

Маск је у писму упућеном извршном директору Твитера Парагу Агравалу навео да је цена од 54,20 долара по акцији његова „најбоља и коначна“ понуда.

На питање учесника на конференцији ТЕД-а да ли постоји "план Б" ако његова тренутна понуда буде одбијена, Маск је одговорио: "Постоји", али је одбио да изнесе детаље.

Упркос огромном богатству, велики део Маскове имовине није ликвидан, па се неки аналитичари питају како ће обезбедити средства ако његова понуда буде прихваћена, напомиње ЦНБЦ, додајући да су аналитичари банке Велс Фарго, на пример, мишљења да ће он можда морати да прода акције "Тесле" да би финансирао ово преузимање.

Један од учесника скупа у Ванкуверу упитао је Маска да ли је „обезбедио финансирање“, алудирајући на његов спор са Комисијом за хартије од вредности (СЕЦ) из 2018. године када је твитовао да ће "Теслу" трансформисати у приватну компанију, при чему није имао потребна средства, али је тим твитом изазвао скок вредности акција.

„Имам довољно средстава. Реализоваћу то ако је могуће", одговорио је он, а коментаришући ранији спор са СЕЦ-ом отишао је толико далеко да је неке у тој комисији назвао „та копилад“.

Маск је такође изнео своју визију за Твитер уколико преузме контролу над том друштвеном мрежом.

„Мислим да је веома важно да постоји инклузивна арена за слободу говора“, рекао је он, поредећи Твитер са „де факто градским тргом“.

Признао је да постоји потреба за неким нивоом модерирања садржаја, на пример када је реч о експлицитним позивима на насиље, додајући да ће тај сервис морати да се придржава закона земаља у којима послује.

Волео би, каже, да политике и алгоритам платформе буду много отворенији и приступачнији како би људи могли да критикују и изражавају забринутост, а ако је твит на неки начин измењен, сматра да уз њега треба да буде приложена информација која објашњава разлог измене. Генерално, Маск је рекао да су „тајм-аути“ пожељнији од трајних забрана учешћа неких корисника те мреже.

Из Твитера нису одмах одговорили на захтев ЦНБЦ-а за коментаром.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести