Мароко: Новинарка у затвору због абортуса

РАБАТ: Мароканска новинарка Хајар Раисуни осуђена је на годину дана затвора због тога што је илегално ишла на абортус, након што је остала у другом стању иако није удата.
maroko
Фото: pixabay.com

Упркос томе што је тај случај привукао велику пажњу више новинарских удружења и група за заштиту људских права, суд је одлучио да је Раисуни крива, иако је она тврдила да се удала за свог вереника из Судана, у складу са исламским законом и обичајем, пренео је АП.

Суд је и њеног вереника осудио на годину дана затвора, а најгоре је прошао лекар који је урадио абортус, јер је осуђен на две године затвора, а по издаржавању казне неће моћи да лечи још две године.

Раисуни је ухапшена 31. августа, а на суђењу је рекла да су је у притвору углавном испитивали о њеном новинарском раду, о раду њених колега у листу Акбар ал-Јаум и о члановима њене породице.

Раисуни је у мају објавила интервју са Ахмедом Зефзафијем, оцем Насера Зефзафија, челника покрета Хирак Риф, који се бројним протестима бори против свеопштег сиромаштва.

Лист за који Раисуни ради је критички настројен према влади, због чега њена породица тврди да је читав процес политички мотивисан и да је ухапшена зато што прати опозиционе партије и покрете.

У Мароку су забрањени и абортуси и предбрачни секс, а Раисани тврди да је ухапшена када је ишла у једну клинику на хитну интервенцију, а не на абортус.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести