Малта прва земља која је достигла колективни имунитет

ВАЛЕТА: Малта је вакцинисала 70 одсто своје одрасле популације најмање једном дозом вакцине против ковид-19, чиме је постала прва земља Европске уније која је постигла колективни имунитет, изјавио је данас министар здравља Крис Феан.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Мало медитеранско острво имало је у просеку три нова случаја вируса сваког дана током протекле недеље, са 0,2 одсто позитивних тестова. Данас су пријављена два нова случаја, наводи Ројтерс.

"На сваких пет секунди да се једна вакцина", рекао је Ферн на конференцији за новинаре додајући да је 42 одсто одрасле популације примило две дозе, преноси агенција.

Тренутно могу да се вакцинишу сви становници Малте старији од 16 година, а Ферн је рекао да ће се деца стара 12 и више година такође вакцинисати када европске медицинске власти дају зелено светло.

Такође је најавио да ће обавезно ношење маски на отвореном бити укинуто 1. јула за вакцинисане људе све док је случајева вируса мало.

Здравствене власти раније су најавиле да ношење маски више неће бити обавезно на плажама од 1. јуна.

Данас су укинута ограничења за теретане и базене, а радно време ресторана, који су раније радили до 17 часова, продужено је до поноћи.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести