Мигранти претили посади отмицом, Малта морала да их прими

ВАЛЕТА: Малта је невољно дозволила искрцавање 425 мигранта након што је група миграната запретила да ће киднаповати посаду бродова на којима су више од месец дана, саопштиле су малтешке власти.
migranti, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Rene Rossignaud)

Премијер Роберт Абела рекао је да је влада била приморана да поступи тако пошто га је посада једног од бродова испред територијалних вода Малте позвала директно за помоћ.

Дали су нам пола сата да делујемо уз претњу киднаповањем посаде, рекао је он у телевизијском интервјуу.

Како је навео, власти нису желеле да на силу заузму брод и ставе мигранте под контролу, јер је војска упозорила на ризик од повреда миграната и особља посаде.

Државна телевизија ТВМ објавила је да су мигранти заузели делове брода, те да су посада и обезбеђење "приковани" на мосту. Брод је касније под пратњом два војна патролна чамца дошао до луке у Валети.

Пошто је затворила луке због епидемије корона вируса у априлу, влада Малте је мигранте који су претходно спасени са кријумчарских чамаца сместила на туристичке бродове укотвљене у близини њених територијалних вода.

Прихватни центри на острву су пуни и Малта се жали да чланице Европске уније нису одржале обећање да ће преузети мигранте, преноси Ројтерс.

Премијер Абела је поновио да ЕУ игнорише проблеме миграната и да их оставља земљама које их спасавају у Медитерану да саме решавају то питање.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести